Sinds 1380

deventer oud bron wikipediaIn Deventer kun je onmogelijk zonder het verleden leven. Het verleden geeft kleur en fleur aan het stedelijk leven. Deventer dankt de uitingen van welstand en rijkdom uit de middeleeuwen aan de voorvaderen die de ligging aan de IJssel rijkelijk uitbuitten door de stad een vooraanstaande plaats te bezorgen in de Hanze, een soort middeleeuwse EU.

Erg belangrijk voor Deventer was de handel op Bergen (Noorwegen). Ondanks dat er op de reizen veel te beleven viel en te verdienen was, verlangden de Deventernaren weer terug naar hun eigen stad aan de voet van de Lebuinustoren. Eenmaal daar geland hadden de reizigers elkaar veel te vertellen en dat gebeurde, in de zestiende eeuw, in de Sociëteit der Bergenvaarders, gevestigd in een pand op de hoek van de Lange Bisschopstraat en de Sandrasteeg.

Van 1594 tot 1638 diende dat pand als gildehuis voor het Bergenvaardersgilde (in 1380 voor het eerst genoemd), dat uitsluitend handel met Bergen (Noorwegen) dreef. De handel betrof voornamelijk stokvis (gedroogde kabeljauw) en in Bergen hadden de Bergenvaarders zelfs hun eigen wijk.

Opnieuw opgericht in 1982

Op 5 april 1982 is, als onderdeel van de grootse voorbereiding en opening van de nieuwe Deventer spoorbrug, de Sociëteit der Bergenvaarders opnieuw opgericht. De Sociëteit dient net als 400 jaar geleden als ontmoetingspunt voor iedereen die Deventer een warm hart toedraagt en die het op prijs stelt dat er in Deventer “flink wat ondernomen wordt”. Tot 2018 was Ritse Reitsma maar liefst 32 jaar lang President van de Sociëteit, daarbij ca. 20 jaar lang ondersteund door voormalig politiecommissaris Dolf van Soest (penningmeester) en oud-politica Janine van Harsselaar (secretaris).

De door sprekers aangesneden onderwerpen betreffen altijd actuele zaken met betrekking tot economie, cultuur en historische achtergronden. Sinds 2018 dragen de sprekers op verschillende manieren bij aan de ambitiekaart van de gezamenlijke bedrijfsverenigingen MKB Deventer, VNO-NCW, Parkmanagement en Deventer Kring van Werkgevers.

U bent van harte welkom

De Bergenvaarders komen iedere tweede maandag van de maand, van september tot en met juni, bij elkaar. U bent welkom vanaf 17.30 uur tot circa 20.30 uur in restaurant De Keizerskroon aan de Stromarkt in Deventer. Spijs en drank zijn voor eigen rekening.

Bent u geen lid, meldt u dan a.u.b. als bezoeker aan via info@bergenvaarders.nl en laat dan a.u.b. gelijk even weten of u blijft mee-eten. U kunt zich uiteraard ook als lid aanmelden (kosten zijn 25 euro per jaar).

Wij waarderen het altijd als deelnemers na de maaltijd nog even blijven napraten onder het genot van een koffie of borrel.

Voor vragen kunt u zich tevens melden bij info@bergenvaarders.nl.

 

3 thoughts on “Sinds 1380

  1. Geachte Bergenvaarders, Uw vereniging heeft in 1992 het leugenbankje aan de stad geschonken. Zo laat het bordje wat er op zit zien. Daarmee is het een herinneringsmonument geworden.
    Ik ben bezig een boek samen te stellen over alle herdenkingsmonumenten, gedenkstenen en herinneringsplaquettes in de gemeente Deventer. Ze te fotograferen en de achtergrond ervan te beschrijven.
    Omdat ik n.a. daarvan uw vereniging benoem in het boek zou ik graag de doelstelling en achtergrond van uw vereniging willen vernemen, om het juiste verhaal bij het leugenbankje te beschrijven. De geschiedenis van de oorspronkelijke Bergenvaarders ken ik natuurlijk. Bij voorbaat mijn hartelijke dank.
    Milly Westerhuis

  2. Geweldig dat er eindelijk een volwaardige website is! Passend bij een succesvolle doorstart van een soort Bergenvaarders 2.0; klaar voor de toekomst!
    Het was me een voorrecht om 20 jaar secretaris te zijn van deze prachtige club ambassadeurs van Deventer. Het begon met maandelijks een spreker regelen, dan een uitnodiging typen op een elektrische typemachine, om het vervolgens meer dan 100 keer te kopiëren, in enveloppen doen en postzegels te plakken, en het dan aan te bieden aan het postkantoor op de Diepenveenseweg. Het eindigt nu met een prachtige website en uitnodigingen via Twitter, LinkedIn en Facebook! Dank aan alle “oudgedienden” en Succes aan de nieuwe bestuursleden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *