Over wie we zijn

Sinds 1380

In Deventer kun je onmogelijk zonder het verleden leven. Het verleden geeft kleur en fleur aan het stedelijk leven. Deventer dankt de uitingen van welstand en rijkdom uit de middeleeuwen aan de voorvaderen die de ligging aan de IJssel rijkelijk uitbuitten door de stad een vooraanstaande plaats te bezorgen in de Hanze, een soort middeleeuwse EU.

Erg belangrijk voor Deventer was de handel op Bergen (Noorwegen). Ondanks dat er op de reizen veel te beleven viel en te verdienen was, verlangden de Deventernaren weer terug naar hun eigen stad aan de voet van de Lebuinustoren. Eenmaal daar geland hadden de reizigers elkaar veel te vertellen en dat gebeurde, in de zestiende eeuw, in de Sociëteit der Bergenvaarders, gevestigd in een pand op de hoek van de Lange Bisschopstraat en de Sandrasteeg.

Van 1594 tot 1638 diende dat pand als gildehuis voor het Bergenvaardersgilde (in 1380 voor het eerst genoemd), dat uitsluitend handel met Bergen (Noorwegen) dreef. De handel betrof voornamelijk stokvis (gedroogde kabeljauw) en in Bergen hadden de Bergenvaarders zelfs hun eigen wijk.

De huidige Stichting Sociëteit der Bergenvaarders koestert dit stukje geschiedenis van Deventer. Tijdens onze bijeenkomsten vindt u dit terug door:

 

Bergen (Noorwegen)

N

Aandacht voor het historisch perspectief

N

Oog voor ondernemerschap en ontwikkeling

Onze missie

De Sociëteit stelt zich ten doel om inwoners, ondernemers en politici kennis telaten nemen van wat er in de stad Deventer gaande is, een en ander in de ruimste zin van het woord.

Onze visie

De sociëteit beoogt haar doel te bereiken door:

  • Bijeenkomsten te organiseren voor alle Deventenaren en zij die zich met Deventer verbonden voelen
  • Gesprek en discussie te faciliteren in een open sfeer en zonder zware verplichtingen.
  • Voort te bouwen op een lange Bergenvaarders-geschiedenis en verleden, heden en toekomst met elkaar te verbinden.
  • Ruimte te bieden voor zakelijk en sociaal contact.

Ons verhaal

Op 5 april 1982 is, als onderdeel van de grootse voorbereiding en opening van de nieuwe Deventer spoorbrug, de Sociëteit der Bergenvaarders opnieuw opgericht. De Sociëteit dient net als 400 jaar geleden als ontmoetingspunt voor iedereen die Deventer een warm hart toedraagt en die het op prijs stelt dat er in Deventer “flink wat ondernomen wordt”. 

Wat we Doen

Kenmerken

Tegenwoordig wordt gewerkt aan diverse projecten die de stad klaar moeten maken voor de toekomst. Ter ondersteuning, draagvlakvorming, uitwerking en onderbouwing van deze projecten biedt de Sociëteit der Bergenvaarders een platform. We organiseren diverse inspirerende bijeenkomsten per jaar om te verbinden, vernieuwen en versterken. De hand uitstekend naar iedere geïnteresseerde in de stad. Voortbouwend op een lange geschiedenis van samen bouwen aan de Hanzestad Deventer.

Voortbouwen op een lange geschiedenis

Onze sociëteit bestaat al tientallen jaren. Burgemeesters, fabrieksarbeiders, wethouders, leerkrachten, ondernemers, dichters, boekhouders, politiecommissarissen, zorgmedewerkers, raadsleden, architecten, advocaten, uitvinders en horecamedewerkers zijn of waren lid. Een open sociëteit. Een traditie om trots op te zijn.

Ruimte voor zakelijk contact en sociaal samenzijn

Er is ruimte voor zakelijk contact en voor een sociaal samenzijn. Ieder zoekt en vindt zijn eigen ding bij onze sociëteit. 

Over wat er in de stad gebeurt

Inwoners, ondernemers en politici nemen kennis van wat er in de stad gebeurt. Wij bieden ruimte voor discussie. Wij bieden ruimte voor een gesprek. 

Uitnodigend programma

Ieder jaar proberen we een uitnodigend programma in elkaar te zetten, waarbij we ook samenwerken met andere organisaties in de stad. 

Open voor iedereen

Onze deur staat open voor alle Deventenaren en zij die zich met Deventer verbonden voelen. Bijeenkomsten zijn altijd in een open sfeer en zonder zware verplichtingen.

Verbinden van verleden, heden en toekomst

Onze Hanzestad heeft een rijk verleden. Tijdens onze bijeenkomsten proberen wij verleden, heden en toekomst te verbinden. 

Delen van ervaringen

Delen van ervaringen met oud-ondernemers en oud-politici, inwoners uit alle wijken. Dat is veel waard. Dat biedt nieuwe inzichten. Nieuwe kennis. Nieuwe kennissen. 

Aansprekende locaties

In de loop der jaren hebben wij bijeenkomsten georganiseerd op vaste ontmoetingsplekken en aansprekende locaties in de stad. Vooral dat laatste proberen we, indien mogelijk, ieder jaar regelmatig te doen.

Nieuws

Nieuws over onze evenementen, onze donateurs, onze sprekers en andere wetenswaardigheden.

Events

Onze events, hoe u ervoor zorgt dat u nooit een bijeenkomst mist en een overzicht van eerdere bijeenkomsten.

Sprekers

Een overzicht van onze sprekers, hun achtergrond en de onderwerpen waar zij aandacht voor vroegen.

Word actief Bergenvaarder.
Steun ons als vrijwilliger, donateur of promotor. Start vandaag nog.

Bel ons: 0570-763764