WIST U DAT: Wat bracht het jaar 1998 de Bergenvaarders:
Januari: “Acht eeuwen hoger onderwijs in IJsselland, geschiedenis RHS IJsselland in het licht van haar voorgangers” door Clemens “bijna Abraham” Hogenstijn. Februari: spreker Agnes Harmsen directeur Openbare Bibliotheek. In maart kwam stadsprins Ed Caverlé met een positief Deventer verhaal en in april was er een witte-wijnproefavond in Franse sferen met Ruud Arendse.
In mei was er een lezing over het Joodse leven in Deventer in het Etty Hillesum Centrum door Henk van Baalen; de Bergenvaarders konden meteen een donatie doen. In juni was er een onvergetelijke en kunstzinnige workshop schilderen: lachen gieren brullen en gezamenlijk, om de beurt en ook nog geblinddoekt schilderen aan één schilderij. Dat alles begeleid door José Wieferink, docente tekenen en kunstgeschiedenis aan de Stedelijke Scholengemeenschap Zutphen tevens partner van ons gewaardeerde erelid en journalist Peter ten Cate.
NB: Het werd uiteindelijk een schitterend uniek schilderij van 2,5 bij 3 meter, gemaakt door ca. 11 Bergenvaarders, geblinddoekt en men werd geleid/gestuurd met woorden door een buurman/buurvrouw. Het schilderij werd bij opbod verkocht; hoogste bieder met 500 gulden was Karel Lassche! Het schilderij hangt sindsdien (?) bij Lassche BV aan de Danzigweg.
In oktober was er opnieuw Clemens Hogenstijn dit keer over Duymar van Twist en in november brachten we een bezoek aan het enige echte Deventer Dagblad, toen nog gevestigd aan Brink 91, en onder begeleiding van Ron Nagtzaam (zoek hem ook op de FB-pagina Ter Nagedachtenis aan Deventenaren) en Peter ten Cate.
De uitnodiging van december was (met dank aan de secretaris Janine van Harsselaar) geheel op rijm, en de onvolprezen Hanzezangers kwamen zingen. Die avond werd een donatie gedaan, (waarbij een extra donatie werd gedaan door de Sociëteit en door makelaar Pim Lankamp) aan het Actiecomité Singelplantsoen voor een Bergenvaardersboom!
(NB: op de foto zien we o.a. links de Hanzezangers van het eerste uur Günther Kropp en John van den Beld, in het midden Clemens Hogenstijn, en rechts zien we erelid en journalist Peter ten Cate)
13047702_593122614184644_7204009075495550807_o