Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Clemens Hogenstijn – Bladeren in Deventer Burgerboeken

11 december 2023 @ 19:00 - 21:00

Gratis

Clemens Hogenstijn: “Bladeren in Deventer Burgerboeken”

Op maandagavond 11 december 2023 organiseren de Bergenvaarders weer een bijeenkomst met een cultuur onderwerp waar letterlijk veel over te lezen valt: Clemens Hogenstijn komt vertellen over de totstandkoming van zijn jongste boek “Bladeren door Deventer Burgerboeken”. Uiteraard gaat de bijzondere aandacht uit naar de 37 Bergenvaarders die het grootburgerrecht verwierven.

Spreker

1

december 2023

Clemens Hogenstijn

Honorair Bergenvaarders, historicus

Clemens Hogenstijn is Honorair Bergenvaarder bij onze sociëteit en heeft gedurende meer dan 35 jaar met zijn fenomenale kennis van de historie van Deventer en Overijssel, het verleden van de stad Deventer en de provincie Overijssel ontsloten. Hij deed en doet dit door het schrijven van tientallen boeken, wetenschappelijke artikelen en overige publicaties, als boekrecensies, in memoriams, brochures en artikelen en (begenadigd spreker als hij is, uiteraard) honderden lezingen. Bij Koninklijk Besluit is hij in 2018 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Harry Webers

De decembermaand (van dit bijzonder jubeljaar jaar) is er een van contemplatie. Op 11 december overdenken we onze historie naast alle feestelijkheden. Traditiegetrouw met als spreker honorair Bergenvaarder Clemens Hogenstijn.

Dit jaar spreekt Clemens aan de hand van zijn jongste boek “Bladeren in Deventer Burgerboeken”. We voelen ons wellicht Europeaan, Nederlander, Turk of Surinamer. Maar tot de komst van de eenheidsstaat in 1798 waren onze stadgenoten vooral burgers van Deventer, zoals er ook Zutphense, Haarlemse en Zwolse burgers waren.

De Deventenaren staan opgetekend in Burgerboeken, die vanaf 1337 zonder onderbreking  zijn bewaard gebleven. Clemens heeft die boeken bestudeerd en ze gebruikt als een spiegel van de geschiedenis. De hele ontwikkeling van de stad is er uit af te lezen: oorlog en vrede, voor- en tegenspoed, het economische, culturele en kerkelijke leven. De grootburgers namen een bijzondere plaats in en dat doen ze nog steeds. De losse inschrijvingen in de burger-boeken vormen misschien een saaie opsomming, maar het totaal van alle  gegevens, geplaatst in hun context, vertolkt de hele historie van onze stad. Uiteraard gaat de bijzondere aandacht uit naar de 37 Bergenvaarders die het burgerrecht verwierven. 

Als altijd is er ruim tijd voor uw vragen.

U bent voor deze bijeenkomst als vanouds welkom in restaurant “de Keizerskroon” vanaf 17.30 uur.

Programma:

18.00 – Diner (voor eigen rekening)
19.00 – Koffie / inloop (aangeboden door de Bergenvaarders)
19.30 – Welkomstwoord door onze President
19.40 – “Bladeren in Deventer Burgerboeken” door Clemens Hogenstijn
20.30 – Netwerkborrel

Onze huisregels:
Een ieder is welkom, gratis toegang, wel graag voor de maaltijd z.s.m. aanmelden bij de organisatie (via bovenstaand formulier of via [email protected]) opdat ruimte en consumpties zijn af te stemmen op de opkomst.

Er is vast veel te verhalen, we verheugen ons op uw komst.

Onze bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, ook als u geen maaltijd met ons nuttigt. Meld u a.u.b. als bezoeker aan via onze website (bovenaan deze pagina).

Komt u vaker of waardeert u onze bijeenkomsten, dan zou het fijn zijn als u ons ondersteunt door donateur te worden. U bent al donateur vanaf 25 euro per jaar. Voor bedrijven hebben wij een steunpakket ontwikkeld. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met onze penningmeester.

De Bergenvaarders zijn al sinds het jaar 1380 onlosmakelijk verbonden met de stad Deventer. Wilt u meer weten over Sociëteit der Bergenvaarders, dan kunt u dat vinden op www.bergenvaarders.nl

Steun dit evenement

Wilt u dit evenement steunen? Een bijdrage aan de koffie? Of een klein bedrag voor de organisatie? Dat kan hier, ook anoniem. Dank voor uw bijdrage!

Gekozen bedrag € -

Sponsoren

Meld u aan voor Event Updates

Gegevens

Datum:
11 december 2023
Tijd:
19:00 - 21:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , ,
Site:
www.bergenvaarders.nl

Organisator

Sociëteit der Bergenvaarders
Telefoon
0570763764
E-mail
info@bergenvaarders.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Restaurant De Keizerskroon
Stromarkt 12
Deventer, Overijssel 7411 PJ Netherlands
+ Google Maps
Telefoon
0570-641277
Bekijk de site van Locatie

Dit evenement wordt u aangeboden door Stichting Sociëteit der Bergenvaarders. Toegang is gratis. Een financiële bijdrage wordt uiteraard altijd gewaardeerd. Wilt u ons ondersteunen, maar niet direct donateur van onze stichting worden, dan kan dat uiteraard:Gekozen bedrag € -