Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Clemens Hogenstijn: Een nieuwe kijk op Deventer

9 mei 2022 @ 17:30 - 21:00

Gratis

Een nieuwe kijk op Deventer

We hebben Clemens Hogenstijn bereid gevonden om deze maand een lezing te geven over zijn laatste publicatie “Een nieuwe kijk op Deventer”. De geschiedenis en topografie van Deventer komen in deze uitgave niet op de gebruikelijke manier aan de orde. Niet het stadscentrum binnen de ommuring vormt het uitgangspunt, maar het gebied dat direct daarbuiten is gelegen: de stadsvrijheid ofwel het schependom. In deze rafelrand van de stad had de magistraat van Deventer het voor het zeggen.

Spreker

9

mei 2022

Clemens Hogenstijn

Voormalig Stadshistoricus

Clemens Hogenstijn is Honorair Bergenvaarder bij onze sociëteit en heeft gedurende meer dan 35 jaar met zijn fenomenale kennis van de historie van Deventer en Overijssel, het verleden van de stad Deventer en de provincie Overijssel ontsloten. Hij deed en doet dit door het schrijven van tientallen boeken, wetenschappelijke artikelen en overige publicaties, als boekrecensies, in memoriams, brochures en artikelen en (begenadigd spreker als hij is, uiteraard) honderden lezingen.

Meimaand, een maand van contemplatie

Rond deze tijd denk ik veel aan onze honorair president, Ritse Reitsma. Een drijvend kracht achter de herdenking van de bevrijding en de Canadese bevrijders. Volgens de tam-tam gaat het hem, naar omstandigheden, wel. Hopelijk zo wel dat wij zijn sonore stem binnenkort weer eens mogen horen.

Vanavond ga ik, als altijd wanneer ik in ons land ben, naar het grote kerkhof. Vrede, veiligheid en democratie zijn nooit vanzelfsprekend. Dat blijkt nu meer dan ooit. De geschiedenis herhaalt zich altijd, maar nooit gelijk.

Onze lezing staat ook in het teken van de Deventer geschiedenis. We hebben Clemens Hogenstijn bereid gevonden om deze maand een lezing te geven over zijn laatste publicatie “Een nieuwe kijk op Deventer”. De geschiedenis en topografie van Deventer komen in deze uitgave niet op de gebruikelijke manier aan de orde.

Niet het stadscentrum binnen de ommuring vormt het uitgangspunt, maar het gebied dat direct daarbuiten is gelegen: de stadsvrijheid ofwel het schependom. In deze rafelrand van de stad had de magistraat van Deventer het voor het zeggen.

Op basis van een uitgebreid bronnenonderzoek geeft Clemens een samenhangend beeld van de omvang en betekenis van dit gebied. We horen van hem onder meer over de landweren en de verdedigingswerken, belegeringen, de rol van het water, de Deventer Enk, de stadsweiden, de oeververbindingen, het park de Worp en het tuinengebied de Hoven. Het verhaal begint in de Middeleeuwen en loopt door tot de 19de eeuw. Toen was aan de stadsvrijheid voor altijd een einde gekomen.

Als altijd is er ruim tijd voor uw vragen.

U bent welkom in restaurant “de Keizerskroon” vanaf 17.00 uur. De lezing begint om ca. 18.00 uur en het gezamenlijk diner rond 19.00 uur. Daarna gezellig natafelen.

Onze huisregels:
Een ieder is welkom, gratis toegang, wel graag z.s.m. aanmelden bij de organisatie (via [email protected]) opdat ruimte en consumpties zijn af te stemmen op de opkomst.

Er is vast veel te verhalen, we verheugen ons op uw komst.

Spijs en drank zijn voor eigen rekening. Onze bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, ook als u geen maaltijd met ons nuttigt. Meld u a.u.b. als bezoeker aan zoals hierboven aangegeven.

Komt u vaker of waardeert u onze bijeenkomsten, dan zou het fijn zijn als u ons ondersteunt door donateur te worden. Voor bedrijven hebben wij een steunpakket ontwikkeld. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met onze penningmeester.

De Bergenvaarders zijn al sinds het jaar 1380 onlosmakelijk verbonden met de stad Deventer. Wilt u meer weten over Sociëteit der Bergenvaarders, dan kunt u dat vinden op www.bergenvaarders.nl

Meld u aan voor Event Updates

Word actief Bergenvaarder.
Steun ons als vrijwilliger, donateur of promotor. Start vandaag nog.

Bel ons: 0570-763764

Gegevens

Datum:
9 mei 2022
Tijd:
17:30 - 21:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Organisator

Sociëteit der Bergenvaarders
Telefoon
0570763764
E-mail
info@bergenvaarders.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

De Keizerskroon
Stromarkt 12
Deventer, Overijssel 7411 PJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0570 641 277
Bekijk de site van Locatie

Dit evenement wordt u aangeboden door Stichting Sociëteit der Bergenvaarders. Toegang is gratis. Een financiële bijdrage wordt uiteraard altijd gewaardeerd. Wilt u ons ondersteunen, maar niet direct donateur van onze stichting worden, dan kan dat uiteraard:Gekozen bedrag € -