Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Coalitievorming en burgerbeweging

13 juni 2022 @ 17:30 - 21:00

Gratis

Coalitie-vorming en burger-beweging

Op 13 juni 2022 hebben wij als spreker Matthijs Nijboer. Hij is directeur van Natuur & Milieu Overijssel en schreef een boek over de ‘burgerbeweging’

Spreker

13

Juni 2022

Matthijs Nijboer

Directeur Natuur & Milieu Overijssel

Matthijs Nijboer is directeur van Natuur & Milieu Overijssel en woont in het Havenkwartier van Deventer. Hij heeft verschillende groene maatschappelijke issues onderzocht en burgers gevraagd naar hun visie over een diversiteit aan onderwerpen. Daaruit ontstond het boek “In Beweging”. Het boek onderstreept de waarde van de ‘burgerbeweging’ voor Nederland.

De verkiezingen liggen achter ons en als we de kranten moeten geloven, dan is een coalitieakkoord in Deventer aanstaande. De nieuwe gemeenteraadsperiode gaat ons veel dilemma’s brengen. Hoe en waar gaan we woningen bouwen, duurzame energie opwekken, natuur de ruimte geven, Covid-19 het hoofd blijven bieden, de stad koel houden, van het gas af, etc. Volgens de nieuwe Omgevingswet zullen we daarbij als burgers nauwer bij betrokken moeten worden. Maar hoe krijg je die burgers in beweging?

Matthijs Nijboer is directeur van Natuur & Milieu Overijssel en woont in het Havenkwartier van Deventer. Hij heeft verschillende groene maatschappelijke issues onderzocht en burgers gevraagd naar hun visie over:

  • De wolf in Nederland
  • Vliegvakanties en klimaatverandering
  • Veerkracht , uitgewerkt o.a. aan de hand van de impact van Covid-19,
  • Korte ketens, Prijsbeleid en Circulariteit
  • Landbouw
  • Biodiversiteit
  • De strijd om de ruimte
  • Grootschalige energie opwekking op land

Uit dat onderzoek ontstond het boek “In Beweging”, dat Matthijs met 2 anderen recentelijk schreef. Het boek onderstreept de waarde van de ‘burgerbeweging’ voor Nederland.
Anders dan bijvoorbeeld de ´milieubeweging´ is de ‘burgerbeweging’ niet een eenduidige, centraal gestuurde beweging met een centrale missie. Het is eerder een maatschappelijk fenomeen, een begrip zoals ´de politiek´. De burgerbeweging bestaat uit mensen die betrokkenheid tonen bij hun leefomgeving en van daaruit in beweging zijn gekomen.
Het boek laat dan ook zien hoe belangrijk het is om open vragen te blijven stellen. Burgers werkelijk mee laten denken, in plaats van ‘bent u voor of tegen’.

Het onderzoek leverde interessante uitkomsten op. Matthijs vertelt ons daarom over de totstandkoming van zijn boek en geeft ons een bijzonder inkijkje in het denken van actieve, lokaal betrokken burgers. Daar kan elke politieke bestuurder zijn of haar voordeel mee doen. De burgerbeweging een plek geven kan een sleutel zijn tot grotere toenadering tussen politiek en burgers.

Als altijd is er ruim tijd voor uw vragen.

U bent welkom in restaurant “de Keizerskroon” vanaf 17.00 uur. De lezing begint om ca. 18.00 uur en het gezamenlijk diner rond 19.00 uur. Daarna gezellig natafelen.

Onze huisregels:
Een ieder is welkom, gratis toegang, wel graag z.s.m. aanmelden bij de organisatie (via [email protected]) opdat ruimte en consumpties zijn af te stemmen op de opkomst.

Er is vast veel te verhalen, we verheugen ons op uw komst.

Spijs en drank zijn voor eigen rekening. Onze bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, ook als u geen maaltijd met ons nuttigt. Meld u a.u.b. als bezoeker aan zoals hierboven aangegeven.

Komt u vaker of waardeert u onze bijeenkomsten, dan zou het fijn zijn als u ons ondersteunt door donateur te worden. Voor bedrijven hebben wij een steunpakket ontwikkeld. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met onze penningmeester.

De Bergenvaarders zijn al sinds het jaar 1380 onlosmakelijk verbonden met de stad Deventer. Wilt u meer weten over Sociëteit der Bergenvaarders, dan kunt u dat vinden op www.bergenvaarders.nl

Meld u aan voor Event Updates

Word actief Bergenvaarder.
Steun ons als vrijwilliger, donateur of promotor. Start vandaag nog.

Bel ons: 0570-763764

Gegevens

Datum:
13 juni 2022
Tijd:
17:30 - 21:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , ,

Organisator

Sociëteit der Bergenvaarders
Telefoon
0570763764
E-mail
info@bergenvaarders.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

De Keizerskroon
Stromarkt 12
Deventer, Overijssel 7411 PJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0570 641 277
Bekijk de site van Locatie

Dit evenement wordt u aangeboden door Stichting Sociëteit der Bergenvaarders. Toegang is gratis. Een financiële bijdrage wordt uiteraard altijd gewaardeerd. Wilt u ons ondersteunen, maar niet direct donateur van onze stichting worden, dan kan dat uiteraard:







Gekozen bedrag € -