Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Deventer, “Vrije keizerlijke Hanzestad”: het verhaal achter de titel

juni 10 @ 18:00 - 21:00

Gratis

“Vrije Keizerlijke Hanzestad”

Op maandagavond 10 juni 2024 organiseren de Bergenvaarders een bijeenkomst waarin Dr. Clemens Hogenstijn vertelt over de bijzondere titel die Deventer wordt toegedicht: “Vrije Keizerlijke Hanzestad”.

 

Sprekers

10

juni 2024

Clemens Hogenstijn

Honorair Bergenvaarder

Clemens Hogenstijn promoveerde in Nijmegen op de patriottenbeweging in Deventer. Tot 2013 was hij in onze gemeente als stadshistoricus verbonden aan het Stadsarchief en de Athenaeumbibliotheek.

Hij publiceert nog altijd volop over de geschiedenis van Deventer en Overijssel, onder meer inzake de Hanze, de Moderne Devotie, de Verlichting, adelsgeschiedenis en historische cartografie.

Wij mogen ons waarlijk gelukkig prijzen met de aanwezigheid van de heer Hogenstijn bij nagenoeg elke Bergenvaarders bijeenkomst. De wijze waarop hij een historisch perspectief weet te plaatsen bij de vele onderwerpen die de revue bij ons passeren is prijzenswaardig.
Een aangekondigde lezing van de heer Hogenstijn doet telkens weer het aantal bezoekers bij onze bijeenkomsten stijgen. Ook is hij een steun en toeverlaat voor het bestuur bij het nemen van beslissingen op allerlei gebied. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de heer Hogenstijn sinds jaar en dag niet alleen koninklijk onderscheiden is, maar ook Honorair Bergenvaarder mag worden genoemd.

Harry Webers

Deze maand zal ons honorair Bergenvaarder, Dr. Clemens Hogenstijn, de maandelijkse lezing verzorgen. Het onderwerp van deze maand is onze “Vrije Keizerlijke Hanzestad” Deventer. Een mooie titel. Maar wat was de oorsprong van die titel, wat was de zin en het doel ervan en Wat waren de pretenties van het gemeentebestuur in het verleden en het heden. Wat was de rol van de Bergenvaarders en de Schonenvaarders? Het is niet allemaal wat het lijkt. Zoals altijd, is er ruim tijd om na de lezing uw vragen aan hem te stellen

U bent op 10 juni vanaf 17.30 uur weer van harte welkom in “de Lindeboom”, Lindeboomsweg 1a te Schalkhaar.

Programma:

18.00 – Diner (voor eigen rekening)
19.00 – Koffie / inloop (aangeboden door de Bergenvaarders)
19.30 – Welkomstwoord
19.40 – Lezing door Dr. Clemens Hogenstijn.
20.30 – Netwerkborrel

Onze huisregels:
Een ieder is welkom, gratis toegang, wel graag voor de maaltijd z.s.m. aanmelden bij de organisatie (via bovenstaand formulier of via [email protected]) opdat ruimte en consumpties zijn af te stemmen op de opkomst.

Er is vast veel te verhalen, we verheugen ons op uw komst.

Onze bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, ook als u geen maaltijd met ons nuttigt. Meld u a.u.b. als bezoeker aan via onze website (bovenaan deze pagina).

Komt u vaker of waardeert u onze bijeenkomsten, dan zou het fijn zijn als u ons ondersteunt door donateur te worden. U bent al donateur vanaf 25 euro per jaar. Voor bedrijven hebben wij een steunpakket ontwikkeld. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met onze penningmeester.

De Bergenvaarders zijn al sinds het jaar 1380 onlosmakelijk verbonden met de stad Deventer. Wilt u meer weten over Sociëteit der Bergenvaarders, dan kunt u dat vinden op www.bergenvaarders.nl

Steun dit evenement

Wilt u dit evenement steunen? Een bijdrage aan de koffie? Of een klein bedrag voor de organisatie? Dat kan hier, ook anoniem. Dank voor uw bijdrage!

Gekozen bedrag € -

Sponsoren

Meld u aan voor Event Updates

Gegevens

Datum:
juni 10
Tijd:
18:00 - 21:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , ,
Site:
www.bergenvaarders.nl

Organisator

Sociëteit der Bergenvaarders
Telefoon
0570763764
E-mail
info@bergenvaarders.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

De Lindeboom
Lindeboomsweg 1a
Schalkhaar, Overijssel 7433BH Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0570625225
Bekijk de site van Locatie

Dit evenement wordt u aangeboden door Stichting Sociëteit der Bergenvaarders. Toegang is gratis. Een financiële bijdrage wordt uiteraard altijd gewaardeerd. Wilt u ons ondersteunen, maar niet direct donateur van onze stichting worden, dan kan dat uiteraard:Gekozen bedrag € -