Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

In dienst van de vrede

maart 11 @ 19:30 - 21:00

Gratis

In dienst van de vrede

Op maandagavond 11 maart organiseren de Bergenvaarders opnieuw een bijeenkomst met een actueel onderwerp.

‘In dienst van de vrede’. Vijf woorden die zo ontzettend veel betekenen, niet alleen voor hen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Dat onze societeit een speciaal plekje in haar hart heeft voor veteranen, mag u inmiddels wel bekend zijn. Op 27 maart 2024 is de landelijke premiere van de documentaire ‘In dienst van de vrede’ in MIMIK plaatsvinden. Onderwerp van de documentaire: de UNIFIL-missie.

We worden door Jeannet en Bert Kleine Schaars meegenomen naar de periode 1979-1985, naar wat sommigen ook wel de ‘vergeten missie’ noemen: Libanon.

Sprekers

11

maart 2024

Jeannet Kleine Schaars-Lunenberg 

Genomineerde Witte Anjer Prijs 2023.

Jeannet Kleine Schaars-Lunenberg is wijkverpleegkundige en dementie consulent bij de gemeente Raalte. Ze organiseert samen met haar man Bert terugkeerreizen naar Libanon voor UNIFIL-veteranen. Daarnaast richtten zij de stichting Veteranen voor Libanon op.

Harry Webers

Bert Kleine Schaars 

Voorzitter stichting Veteranen voor Libanon, UNIFIL-veteraan.

Bert is een bekend gezicht in Deventer. Hij is al jarenlang actief als gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor Deventer Belang. In het dagelijkse leven is hij inkoper bij Zorggroep Solis.

Harry Webers

‘In dienst van de vrede’. Vijf woorden die zo ontzettend veel betekenen, niet alleen voor hen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

De gebeurtenissen van 7 oktober 2023 in Israel, de ecalatie die daarop volgde en de gevolgen daarvan voor Zuid-Libanon doet vele Nederlandse veteranen terugdenken aan wat deze maand 45 jaar geleden begon. Toen kwam de hoofdmacht van de Nederlandse troepen aan in Libanon: het begin van wat later ook wel de ‘vergeten missie’ werd genoemd. Immers, voor veel Nederlanders is deze missie en de inzet van dienstplichtigen vrijwel onbekend.

 

Bijna 9.000 Nederlandse militairen, veelal dienstplichtigen van leeftijd van 18 t/ 20 jaar, hebben in de jaren 1979-1985 deelgenomen aan de UNIFIL missie in Libanon. Ook generaal Hans van der Louw (voormalig chef van het Militaire Huis van de Koning en adjudant-generaal van de Koning) en generaal Peter van Uhm (voormalig commandant der Strijdkrachten) namen deel aan deze UNIFIL missie.

Eind 2023 is er gewerkt aan een documentaire over deze UNIFIL missie. Naast Peter van Uhm werkten ook veel voormalig Unifillers, huidig NOS correspondent Daisy Mohr en Deventer gemeenteraadslid Bert Kleine Schaars (bestuursvoorzitter van de Deventer Stichting Veteranen Voor Libanon) mee aan de documentaire.

Op 27 maart gaat in Mimik deze documentaire onder de titel ‘In dienst van de vrede’ landelijk in première. Er zal veel aandacht voor komen in de media. Daarna wordt de documentaire in meerdere theaters in heel Nederland vertoond. Veel voormalig Unifillers volgen nu dagelijks met spanning het nieuws uit het Midden-Oosten en de vraag of de missie wel nut gehad heeft, wordt veel geuit. Het landelijk vertonen van de documentaire zorgt dan ook voor herkenning bij hen en draagt daarmee bij aan de erkenning van hun inzet. Een belangrijk project dus.

 

Om deze productie verder af te ronden is er nog een restbedrag nodig, dat zijn Stichting Veteranen Voor Libanon met crowdfunding bij elkaar probeert te brengen (gulle donateurs krijgen een kaartje voor de premiere). Bert Kleine Schaars en zijn vrouw Jeannet komen daarom samen bij de Bergenvaarders vertellen over de missie, zijn boek ‘Libanon 1980 vakantieland?’ en het goede werk dat de Deventer stichting Veteranen voor Libanon doet voor Libanon en wat dit betekent voor de veteranen.

Als altijd is er ruim tijd voor uw vragen.

U bent voor deze bijeenkomst welkom in zalencentrum “De Lindeboom”, Lindeboomsweg 1a  te Schalkhaar. De deur staat vanaf 17.00 uur voor u open.

Programma:

18.00 – Diner (voor eigen rekening)
19.00 – Koffie / inloop (aangeboden door de Bergenvaarders)
19.30 – Welkomstwoord door onze President
19.40 – “In dienst van de vrede” door Bert Kleine Schaars
20.30 – Netwerkborrel

Onze huisregels:
Een ieder is welkom, gratis toegang, wel graag voor de maaltijd z.s.m. aanmelden bij de organisatie (via bovenstaand formulier of via [email protected]) opdat ruimte en consumpties zijn af te stemmen op de opkomst.

Er is vast veel te verhalen, we verheugen ons op uw komst.

Onze bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, ook als u geen maaltijd met ons nuttigt. Meld u a.u.b. als bezoeker aan via onze website (bovenaan deze pagina).

Komt u vaker of waardeert u onze bijeenkomsten, dan zou het fijn zijn als u ons ondersteunt door donateur te worden. U bent al donateur vanaf 25 euro per jaar. Voor bedrijven hebben wij een steunpakket ontwikkeld. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met onze penningmeester.

De Bergenvaarders zijn al sinds het jaar 1380 onlosmakelijk verbonden met de stad Deventer. Wilt u meer weten over Sociëteit der Bergenvaarders, dan kunt u dat vinden op www.bergenvaarders.nl

Steun dit evenement

Wilt u dit evenement steunen? Een bijdrage aan de koffie? Of een klein bedrag voor de organisatie? Dat kan hier, ook anoniem. Dank voor uw bijdrage!

Gekozen bedrag € -

Sponsoren

Meld u aan voor Event Updates

Gegevens

Datum:
maart 11
Tijd:
19:30 - 21:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , ,
Site:
www.bergenvaarders.nl

Organisator

Sociëteit der Bergenvaarders
Telefoon
0570763764
E-mail
info@bergenvaarders.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

De Lindeboom
Lindeboomsweg 1a
Schalkhaar, Overijssel 7433BH Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0570625225
Bekijk de site van Locatie

Dit evenement wordt u aangeboden door Stichting Sociëteit der Bergenvaarders. Toegang is gratis. Een financiële bijdrage wordt uiteraard altijd gewaardeerd. Wilt u ons ondersteunen, maar niet direct donateur van onze stichting worden, dan kan dat uiteraard:Gekozen bedrag € -