Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Netcongestie: Wat is het, hoe komt het en wat te doen?

11 september 2023 @ 17:30 - 21:00

Gratis

Netcongestie

Op maandagavond 11 september organiseren de Bergenvaarders samen met MKB Deventer een bijeenkomst met een zeer belangrijk en actueel onderwerp waar we veel over lezen in de krant tegenwoordig: netcongestie. Bedrijven kunnen geen stroom meer krijgen, windparken en zonneparken kunnen niet meer stroom leveren.
Hoe zijn we in deze situatie beland en wat kunnen we er aan doen? Menno ten Heggeler brengt ons op de hoogte.

Sprekers

11

september 2023

Menno ten Heggeler

Projectmanager toekomstbestendige bedrijventerreinen Deventer

Projectmanager Toekomstbestendige Bedrijventerreinen in opdracht van de ondernemersverenigingen in Deventer. In die hoedanigheid dadelijks bezig met het oplossen van netcongestie in Deventer.

Harry Webers

Netcongestie is in feite file op het elektriciteitsnet. De energietransitie ontwikkelt zich in rap tempo. We schakelen over van fossiele brandstoffen zoals kolen en olie, op duurzame vormen van energie opwek zoals met zon of wind. Deze energie wordt in veel gevallen teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Vroeger was het leveren van elektriciteit eenrichtingsverkeer. De stroom ging van de centrale naar woningen en bedrijven. Met de komst van duurzame energie opwek via onder andere zonne-energie is dit tweerichtingsverkeer geworden. Het Nederlandse elektriciteitsnet is hier oorspronkelijk niet voor ontworpen. Dit leidt soms tot problemen op het elektriciteitsnet. Het terugleveren van stroom is dan niet mogelijk.

Daarnaast gaan steeds meer bedrijven elektrificeren in het bedrijfsproces (een gasgestookte ketel wordt een warmtepomp, een vrachtwagen wordt elektrisch, etc). Ook de vraag naar elektriciteit wordt dus steeds groter. Ook daar is het elektriciteitsnet niet overal op berekend.

Het is voor netbeheerders dus een enorme uitdaging om al die energie via de elektriciteitsnetten te vervoeren van A naar B. Hierdoor is er op veel plekken een tekort aan transportcapaciteit in het elektriciteitsnet. Dat noemen we netcongestie. Netbeheerders leggen in de zogenaamde congestiegebieden een beperkte transportcapaciteit op, wat betekent dat gebruikers niet zomaar energie kunnen krijgen of terug leveren. Ook in Deventer hebben we hiermee te maken en sommige problemen zullen wellicht niet in dit decennium opgelost worden.

Menno ten Heggeler vertelt wat de situatie is, maar gaat waar mogelijk ook het gesprek aan. Goede ideeen zijn welkom en vragen kunnen gesteld worden. We zullen deze problematiek samen moeten oplossen. Een interessante bijeenkomst dus voor ondernemers, inwoners van Deventer en andere geïnteresseerden.

U bent voor deze bijeenkomst als vanouds welkom in restaurant “de Keizerskroon” vanaf 17.30 uur.

Programma:

18.00 – Diner (voor eigen rekening)
19.00 – Koffie / inloop (aangeboden door de Bergenvaarders)
19.30 – Welkomstwoord
19.40 – Netcongestie – Menno ten Heggeler
20.30 – Netwerkborrel (aangeboden door MKB Deventer)

Onze huisregels:
Een ieder is welkom, gratis toegang, wel graag voor de maaltijd z.s.m. aanmelden bij de organisatie (via bovenstaand formulier of via [email protected]) opdat ruimte en consumpties zijn af te stemmen op de opkomst.

Er is vast veel te verhalen, we verheugen ons op uw komst.

Onze bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, ook als u geen maaltijd met ons nuttigt. Meld u a.u.b. als bezoeker aan via onze website (bovenaan deze pagina).

Komt u vaker of waardeert u onze bijeenkomsten, dan zou het fijn zijn als u ons ondersteunt door donateur te worden. U bent al donateur vanaf 25 euro per jaar. Voor bedrijven hebben wij een steunpakket ontwikkeld. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met onze penningmeester.

De Bergenvaarders zijn al sinds het jaar 1380 onlosmakelijk verbonden met de stad Deventer. Wilt u meer weten over Sociëteit der Bergenvaarders, dan kunt u dat vinden op www.bergenvaarders.nl

Steun dit evenement

Wilt u dit evenement steunen? Een bijdrage aan de koffie? Of een klein bedrag voor de organisatie? Dat kan hier, ook anoniem. Dank voor uw bijdrage!

Gekozen bedrag € -

Sponsoren

Meld u aan voor Event Updates

Gegevens

Datum:
11 september 2023
Tijd:
17:30 - 21:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,
Site:
www.bergenvaarders.nl

Organisator

Sociëteit der Bergenvaarders
Telefoon
0570763764
E-mail
info@bergenvaarders.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Restaurant De Keizerskroon
Stromarkt 12
Deventer, Overijssel 7411 PJ Netherlands
+ Google Maps
Telefoon
0570-641277
Bekijk de site van Locatie

Dit evenement wordt u aangeboden door Stichting Sociëteit der Bergenvaarders. Toegang is gratis. Een financiële bijdrage wordt uiteraard altijd gewaardeerd. Wilt u ons ondersteunen, maar niet direct donateur van onze stichting worden, dan kan dat uiteraard:Gekozen bedrag € -