Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Peter ten Cate: Pub Put Ploert

13 maart 2023 @ 17:30 - 21:00

Gratis

Pub Put Ploert

De nimmer opgeloste moord op Tjalling Tjalkens. Velen in Deventer zijn er nog steeds mee bezig. Honorair Bergenvaarder Peter ten Cate schreef er een boek over. Heeft hij het mysterie opgelost?

Spreker

13

maart 2023

Peter ten Cate

Schrijver, oud-journalist

Peter ten Cate loste ooit het mysterie op van de verdwenen Stokvis die aan de gevel van de oude Atheneum Bibliotheek hing. Dat zorgde ervoor dat hij zich tegenwoordig Honorair Bergenvaarder mag noemen. 

Peter ten Cate werkte ruim 40 jaar als journalist voor respectievelijk Hengelo’s Dagblad, Dagblad Tubantia, Deventer Dagblad en De Stentor. Na een hectisch krantenleven als stadsredacteur, columnist en rechtbankverslaggever ging hij in 2015 met pensioen. Zijn fascinatie betrof vooral menselijke verhalen en zware misdaad. Zo was hij er zelf bij toen eind september 1999 de vermoorde weduwe Wittenberg in haar Deventer woning werd gevonden en deed hij verslag van de (eerste) rechtszaken tegen de uiteindelijk veroordeelde Ernest Louwes. Tot aan de millenniumwisseling gold echter de nimmer opgeloste moord op Tjalling Tjalkens (28) als dé Deventer moordzaak. De grillige horeca-exploitant werd pas enkele weken na zijn vermissing vlak na nieuwjaarsdag 1973 met ingeslagen schedel opgetakeld uit de middeleeuwse waterput op de dansvloer van De Gildekelder, een van zijn vele zaken.

Journalisten van alle regionale en landelijke kranten schreven zich in die jaren de vingers blauw over de mysterieuze Deventer putmoord. Bij het ‘zilveren jubileum’ van dit gruwelijke misdrijf verscheen eind 1997 een uitgebreide reportage van Peter ten Cate in het toenmalig Deventer Dagblad. Ook in de decennia daarna schreef hij er voor De Stentor over. De opmerkelijke tip van een ex-politieman, die begin 2017 bij toeval ‘explosieve kennis’ kreeg over de putmoord, vormt de directe aanleiding voor het schrijven van deze misdaadroman. Een verhaal over de speurtocht van een oud-rechercheur en -journalist, maar met een gezamenlijke missie: de Deventer putmoord 50 jaar na dato alsnog zien te ontrafelen.

Genoeg ruimte voor discussie. Interessant voor iedereen. En zoals altijd is er ruim tijd voor uw vragen.

U bent welkom in restaurant “de Keizerskroon” vanaf 17.45 uur.

Programma:

18.00 – Diner (voor eigen rekening)
19.00 – Koffie / inloop
19.30 – Welkomstwoord / Historisch perspectief
19.40 – Hoofdthema van de avond: het nieuwe boek ‘Pub Put Ploert’ van Peter ten Cate
20.30 – Netwerkborrel

Onze huisregels:
Een ieder is welkom, gratis toegang, wel graag z.s.m. aanmelden bij de organisatie (via [email protected]) opdat ruimte en consumpties zijn af te stemmen op de opkomst.

Er is vast veel te verhalen, we verheugen ons op uw komst.

Spijs en netwerkborrel zijn voor eigen rekening. Koffie tijdens de inloop is voor onze rekening. Onze bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, ook als u geen maaltijd met ons nuttigt. Meld u a.u.b. als bezoeker aan zoals hierboven aangegeven.

Komt u vaker of waardeert u onze bijeenkomsten, dan zou het fijn zijn als u ons ondersteunt door donateur te worden. Voor bedrijven hebben wij een steunpakket ontwikkeld. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met onze penningmeester.

De Bergenvaarders zijn al sinds het jaar 1380 onlosmakelijk verbonden met de stad Deventer. Wilt u meer weten over Sociëteit der Bergenvaarders, dan kunt u dat vinden op www.bergenvaarders.nl

Meld u aan voor Event Updates

Gegevens

Datum:
13 maart 2023
Tijd:
17:30 - 21:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Organisator

Sociëteit der Bergenvaarders
Telefoon
0570763764
E-mail
info@bergenvaarders.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

De Keizerskroon
Stromarkt 12
Deventer, Overijssel 7411 PJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0570 641 277
Bekijk de site van Locatie

Dit evenement wordt u aangeboden door Stichting Sociëteit der Bergenvaarders. Toegang is gratis. Een financiële bijdrage wordt uiteraard altijd gewaardeerd. Wilt u ons ondersteunen, maar niet direct donateur van onze stichting worden, dan kan dat uiteraard:Gekozen bedrag € -