Marc de Lobie geeft stripboeken uit van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Daarnaast adviseert hij organisaties op het gebied van historische strips. Recentelijke projecten waar hij aan meegewerkt heeft zijn De Ridders van Gelre en een stripalbum over de geschiedenis van de gemeente Rheden (winnaar van de Erfgoedprijs 2019).

Marc heeft een sterkte binding met Deventer. Hij is er geboren en zijn familie woont er al een paar honderd jaar. Een aantal jaar geleden heeft hij het plan opgevat om een historische strip te maken over de Hanzeperiode en dan met name gezien vanuit de geschiedenis van de stad Deventer. Voor dit project heeft Marc inmiddels de steun van Bart Vermeulen (Stadsarcheoloog en directeur van Deventer Verhaal) en Bertus Brokamp, die vanuit Deventer Burgerschap de nodige informatie aanlevert over het middeleeuwse leven, kleding en gewoontes.

Momenteel werkt Marc met een striptekenaar en een verhalenverteller / scenarioschrijver aan een verhaal van drie pagina’s, dat dient als basis voor de fondsenwerving om het daadwerkelijke album mogelijk te maken (U KUNT BINNENKORT MEEDOEN MET DE CROWDFUNDING ACTIE!). Dit korte verhaal draait om de Bergenvaarders die in afwachting zijn van een lading stokvis uit Bergen. We zien de jaarmarkt op de Brink, de herberg St. Olof en de drukke middeleeuwse straatjes van Deventer.

Het uiteindelijke verhaal gaat 44 pagina’s tellen en krijgt een oplage van 15.000 exemplaren. Het wordt een humoristische historische strip met een goed onderzochte en onderbouwde historische achtergrond, zodat de lezer meteen wat meekrijgt van een belangrijk stuk Deventer geschiedenis. Er komt ook een scholeneditie met een extra katern van 16 pagina’s boordevol informatie over de Hanze en de middeleeuwse stad.

Meer weten? Op 13 januari 2020 komt Marc de Lobie als spreker naar de Keizerskroon en beantwoordt hij al uw vragen.